Friday, July 23, 2010

6 PERTANYAAN IMAM AL-GHAZALI

Imam Al-Ghazali dikenal sebagai ulama besar. Di akhir hidupnya beliau lebih menekuni tasawuf. Karya besar beliau berjudul Ihya Ullumudin.....


Suatu ketika Imam Al-Ghazali menguji murid-muridnya dengan beberapa persoalan yg mudah-mudahan dapat sama- sama kita renungi jawapannya....InsyaAllah...

1. "Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?".

Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman,dan kerabatnya. Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "Mati". Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati. (Ali Imran 185)

2. "Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?".


Murid -muridnya ada yang menjawab negara Cina, bulan, matahari, dan bintang-bintang.
Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah masa lalu. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak boleh kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

3. "Apa yang paling besar di dunia ini?".


Murid-muridnya ada yang menjawah gunung, bumi,dan matahari.
Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "Nafsu" (Al A'Raf 179). Maka kita harus
hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.

4. "Apa yang paling berat di dunia ini?".


Ada yang menjawab baja, besi, dan gajah.
Semua jawapan itu benar, kata Imam Ghazali. Tapi yang paling berat adalah "memegang AMANAH" (Al Ahzab 72). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah (pemimpin)
di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT, sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka karena ia tidak mampu memegang amanahnya.

5. "Apa yang paling ringan di dunia ini?".


Ada yang menjawab kapas, angin, debu, dan daun-daunan.
Semua itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling ringan di dunia ini adalah meninggalkan Solat. Gara-gara pekerjaan kita tinggalkan solat, gara-gara meeting kita tinggalkan solat.

6. "Apakah yang paling tajam di dunia ini?".


Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang...
Benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling tajam adalah "lidah manusia". Kerana melalui lidah, Manusia dengan mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

_Sekadar renungan untuk diri sendiri jua_

untuk sahabat2 sy...maafkn andai diri ini pernah melukakan... saya hanya insan biasa.. masih mencuba menjdi lebih baik.. :)


No comments:

Post a Comment